In aceasta perioada ne gandim la ce vrem sa realizam si ne stabilim obiectivele pe plan personal, profesional si financiar. Sa iti stabilesti rezolutiile de inceput de an nu este greu, dar sa le duci la capat poate fi mai dificil decat credeai. Iata cele mai des intalnite greseli pe care le facem fiecare dintre noi si cum le poti rezolva.
1. Te raportezi la un maraton ca la un sprint.
Vrei sa slabesti si vrei sa o faci acum? Daca ai multe obiceiuri proaste, ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti remodelezi intreaga viata peste noapte. In loc sa urmezi un plan super restrictive, introdu in rutina ta cate un obicei pozitiv pe saptamana. De exemplu, ai putea incepe cu ceva usor in prima saptamana: bea mai multa apa.
In urmatoarea saptamana, poti incepe sa mananci 3 fructe si legume in fiecare zi. Iar saptamana viitoare ai putea sa adaugi proteine la fiecare masa.
2. Pui caruta inaintea calului.
E ridicol sa iei suplimente ca sa slabesti in loc sa iti concentrezi actiunile pe a-ti crea obiceiuri mai sanatoase. Scopul tau este sa obtii rezultate de lunga durata.
3. Nu crezi in tine.
Incapacitatea de a actiona te poate afecta chiar dinainte sa incepi sa iti urmezi obiectivele. Daca ai incercat (si nu ai reusit) sa stabilesti in trecut o rezolutie (sau mai multe) de Anul Nou, este probabil sa nu ai incredere in tine. Singura modalitate de a invinge indoiala este sa ai incredere in tine. Chiar daca ai esuat in tot ce ti-ai propus pana acum, in acest an poti incerca din nou.
4. Analizezi mult, dar faci mult prea putin.
Cea mai buna carte de autodezvoltare din lume nu te poate ajuta daca tu nu iei actiune. Cauta inspiratie si cunostinte, dar numai cat poti sa aplici in mod realist in viata ta. Daca vei pune in practica macar un singur sfat pe care il afli din fiecare carte pe care o citesti, vei incepe sa ai rezultate mai bune in tot cee a ce iti propui.
5. Te grabesti.
Daca ar fi rapid si usor, toata lumea ar face-o, deci este in interesul tau sa inveti sa ai rabdare.
6. Nu te bucuri de acest proces.
Nu este de mirare ca oamenii care au probleme in a-si indeplini obiectivele sunt cei care vad totul ca pe o corvoada sau o plictiseala groaznica. Scopul nu e sa iti provoci mai mult stress, ci mai degraba s ail elimini din viata ta.
7. Te straduiesti prea tare.
Daca nu vrei sa experimentezi niste stari dubioase, nu te forta sa renunti la diferite placer. De exemplu, cu cat iti spui sa nu mananci dulciuri, cu atat o sa mai vrei. Atata timp cat faci alegeri bune, poti sa iti permiti sa te rasfeti din cand in cand.
8. Nu iti urmaresti progresul.
Crearea unui jurnal in care sa iti notezi fiecare realziare te poate ajuta sa iti atingi obiectivele mai usor. Daca incerci sa mergi mai des la sala, foloseste jurnalul ca sa inregistrezi ce exercitii faci, numarul de serii si cat de mult ai pierdut in greutate. In acest mod iti poti imbunatati performanta si vei fi mai determinat sa continui ce ti-ai propus.
9. Stii ce vrei, insa nu stii de ce vrei.
Cel mai important motiv pentru care majoritatea rezolutiilor esueaza este din cauza ca stii ce vrei, dar nu de ce o vrei.
Vrei sa pierzi in greutate, dar care este de fapt scopul tau? Vrei sa fii in forma astfel incat sa fii un exemplu pozitiv pentru copiii tai? Vrei sa pierzi kilogramele in plus astfel incat sa te simti mai increzator sim ai atragator in corpul tau?
Cu cat e mai specific scopul tau si cu cat este mai conturat in mintea ta, cu atat vei fi mai determinat sa te tii de el.
Tu ce speri sa realizezi anul acesta?