Un inspector alimentar a precizat ce lucruri putem pastra in bucatarie si care sunt obiectele de care e bine sa scapam rapid, pentru ca devin adevarate focare de bacterii.
Buretele de vase
E obiectul unde gasesti cei mai multi microbi din bucatarie. Toata murdaria ta se regaseste in textura buretelui, chiar daca ti se pare ca l-ai spalat bine. E recomandat sa inlocuiesti buretele de vase cat mai des. Uneori e mai bine sa folosesti prosoape de bucatarie, pe care le speli des, sau prosoape de hartie. Chiar si cu aceste optiuni, buretele de vase trebuie inlocuit cat mai des.
Resturi de mancare de care nu-ti amintesti
Toata mancarea ratacita prin fundul frigiderului, de care nu-ti mai amintesti, trebuie aruncata imediat. Daca ai ceva pastrat mai mult de 3-4 zile, deja nu mai e indicat sa te atingi de acea mancare. Iar daca chiar nu-ti amintesti cand ai pus alimentele acolo, e clar, arunca-le instant.
Condimente expirate
Sa recunoastem, toti tinem undeva prin sertare pungi intregi cu condimente, din care multe sunt expirate. Doar sunt plante uscate, nu? Chiar si asa, daca termenul de expirare a trecut de mult, e cazul sa aruncam condimentele si sa le inlocuim.
Praf de copt vechi
Praful de copt isi pierde efectul in prezenta umiditatii, pentru ca nu e bicarbonat de sodiu pur. Cel mai des, el contine amidon de porumb, care absoarbe umiditatea din aer. Asa ca daca pachetul e vechi de ceva timp, e recomandat sa-l testezi, sa vezi daca mai are efect. Cum? Pui o lingurita intr-un sfert de cescuta cu apa calda. Daca face bule, atunci il mai poti pastra.
Tocator de bucatarie uzat
Daca tocatorul tau de bucatarie are prea multe "cratere" sau pete, e semn ca trebuie sa-l arunci. El devine locul ideal unde sa se aglomereze bacteriile, indiferent cat de bine crezi ca l-ai curatat. Obisnuieste-te sa-l inlocuiesti periodic cu altul nou.
Tigai prea zgariate
Chiar daca ai tigai din Teflon, fonta, inox sau alt material, daca sunt prea zgariate, nu mai sunt indicate sa le pastrezi. Mancarea va iesi tot mai arsa si va fi daunatoare organismului tau.
Carnea care nu mai miroase bine
Chiar daca termenul de expirare indica faptul ca mai poti gati carnea respectiva, mirosul e cel mai bun indicator al calitatii carnii din frigider. In functie de conditiile de pastrare, carnea se poate strica mai repede decat crezi si e cazul sa renunti la ea, altfel risti o intoxicare.
Nu mai luam in calcul si alte lucruri de care tu stii ca trebuie sa scapi oricum. Sticle de plastic, borcane sau alte vase uzate. Iata, insa, un pont pentru borcanele goale pe care vrei sa le arunci pe viitor.