Intampinati Sarbatorile cu bucurie si pregatiti impreuna cu cei mici prajituri delicioase pentru Mos Craciun.
Negresa cu nuci
Ingrediente
- 1 ceasca cu zahar brun
- 1 ceasca cu faina
- 1 lingura cu nuci macinate
- 1/4 ceasca cu ulei vegetal
- 1/3 ceasca cu apa
- 1/3 ceasca cu pudra de cacao
- 1/2 lingurita cu praf de copt
- 1/4 lingurita cu sare
Mod de preparare
1. Se preincalzeste cuptorul la 190 de grade celsius. Se tapeteaza o forma potrivita pentru cuptor (20cm) cu hartie pentru copt si se unge suprafata de deasupra cu putin ulei sau unt.
2. Se topeste ciocolata impreuna cu untul la baie de aburi sau la foc mic pana cand amestecul este lucios si lichid. Se adauga zaharul si se amesteca pana cand se incorporeaza in timp ce amestecul se raceste usor.
3. Se adauga usor ouale batute in amestecul de ciocolata.
4. Apoi se adauga faina, praful de copt si extractul de vanilie si se amesteca pana cand se omogenizeaza. In continuare se adauga si nucile tocate si se amesteca usor.
5. Se toarna aluatul pentru negresa in tava si se coace pentru 30-35 de minute. Dupa ce se scoate de la cuptor se presara cacao pudra.
Placinta cu mere
Ingrediente
- 300g zahar
- 100g ulei
- 600g faina
- 3 linguri pudra de cacao
- 300ml apa
- 4 linguri gem acrisor
- 100g miez de nuca
- coaja rasa de lamaie
- 2 pliculete zahar vanilat
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita bicarbonat
- 50g zahar pudra
Mod de preparare
1. Se amesteca intr-un castron mare zaharul cu uleiul, adaugand bicarbonatul „stins“ cu zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, gemul (de caise sau de visine) si 300 ml apa.
2. Dupa ce amestecul este omogen, se adauga faina cernuta cu pudra de cacao si nucile taiate felii subtiri. Se amesteca bine pana se obtine un aluat nu prea tare care se aseaza intr-o tava dreptunghiulara, unsa cu ulei si tapetata cu faina.
3. Prajitura se coace, la foc potrivit, circa, 30-40 de minute. Dupa racire, se presara zahar pudra deasupra.
Stelutele magilor
- 250g faina
- 125g migdale macinate
- 100g zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 160g unt rece
- 1 ou
- 200g gem de zmeura/ de coacaze
- un plic de zahar pudra
Mod de preparare
1. Se cerne faina cu praful de copt, apoi se amesteca cu untul, smantana, galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat, nucile pisate si 2 linguri de apa rece. Se framanta rapid, se acopera cu folie transparenta si se lasa la rece jumatate de ora. Se incinge cuptorul.
2. Din aluat se intinde o foaie groasa de 5 mm, din care se taie stelute sau alte forme mici si tot atatea stelute, decupate la interior. Se pun intr-o tava tapetata cu hartie pergament si se coc la foc potrivit, in cuptorul incins, 10 -12 minute.
3. Se scot din tava si se lasa sa se raceasca. Se lipesc doua cate doua cu jeleu de fructe si se pun pe un platou. Se servesc a doua zi.