Fie ca vanezi zilnic cel mai copt avocado, ai tinut o cura cu sucuri sau te feresti de gluten ca de foc, trebuie sa fii constient de efectele mancarii pe care o pui in stomacul tau. Plus ca fiecare are cate un viciu. Prea mult zahar in cafea sau o gustare mai sarata. Mananci pe repede-inainte sau esti genul care nu refuza o a doua portie. Oricare ar fi slabiciunea ta, stim cat de greu este sa renunti la ea. Mai jos iti oferim niste sfaturi despre cum poti sa tii aceste obiceiuri alimentare sub control.
Genul care mananca tot dintr-o imbucatura
Ai observat deseori ca dupa ce termini de mancat cei din jur abia incep sa isi taie friptura? Nu inseamna ca mananci alimente nesanatoase, ci pur si simplu grabesti mesele atat de repede inca ajungi sa consumi mai multe calorii decat ai nevoie. Uite cum ai putea sa incetinesti lucrurile:
Spune o rugaciune. Unii oameni se roaga inainte de masa, insa daca nu esti religios poti sa-ti iei o clipa pentru a-ti aduce aminte de ceea ce esti pe punctul de a-ti pune in corp, sa respiri profund si sa multumesti.
Las-o sa se topeasca. Nu te vei bucura niciodata de o bucata din cea mai bogata ciocolata daca o vei inghiti. Pune-o pe limba, inchide ochii, mesteca si las-o sa se topeasca incet. Daca procedezi la fel cu toate mesele, vei incepe sa le apreciezi mai mult si sa iti dezvolti un fel de a manca mai lent.
Fii prezent. Sa te poti ocupa de mai multe sarcini in acelasi timp poate fi util in alte arii ale vietii tale, dar nu atunci cand vine vorba despre a manca. Verifici Instagram si raspunzi la e-mail in timpul pranzului? Acest obicei poate fi motivul pentru care alimentele din farfuria ta dispar atat de repede. Incearca sa iesi din lumea digitala in timp ce iei masa si sa te concentrezi pe ce este in fata ta.
Genul care mananca dupa lasarea serii
Majoritatea persoanelor sunt fortate sa manance la ore tarzii. O gustare la miezul noptii te-ar putea satisface pentru o clipa, dar cu siguranta nu pe termen lung. Uite cum poti sa nu te mai trezesti cu regrete:
Nu mai uita. Duci o viata agitata, insa este important sa mananci pe timpul zilei, indiferent de cat de aglomerat este programul tau. Incearca sa incluzi in ziua ta un mic dejun de dimensiuni medii, un pranz mare si o cina mica, cu cateva gustari sanatoase intre ele.
Puneti intrebari. Inainte sa arunci o privire in frigider, intreaba-te daca esti cu adevarat infometata. Cand mananci noaptea tarziu o faci uneori pe fondul unor motive emotionale. S-ar putea sa simti nevoia sa mananci pentru ca te simti trist, singur sau plictisit. Incearca sa gasesti solutii in afara bucatariei.
Programeaza-ti cina. Finalizeaza cina cu doua sau trei ore inainte sa te arunci in pat. Acest obicei iti va asigura un timp mai mare de digestie sau ardere de grasimi intre cina si micul dejun de a doua zi. Daca doresti in continuare gustari la miezul noptii, poti savura un ceai din plante cum ar fi musetelul cu lapte de migdale.
Prietenul cel mai bun al zaharului
Doriti sa vedeti meniul de deserturi? Da, da. Poftele de la ora 4 par sa te urmareasca non-stop si pur si simplu nu te poti opri sa adaugi o gustare in cosul de cumparaturi. Cu cat consumi mai mult zahar, cu atat mai mult zahar isi va dori corpul tau, deci iata cateva modalitati pentru a incepe sa inlaturi acest obicei.
Bea apa. Uneori nevoia de zahar este de fapt un semn de deshidratare, asa ca, in loc sa apuci un baton de ciocolata, ar trebui sa te intinzi dupa sticla de 2L cu apa.
Gaseste carbohidrati. E in regula. Daca poftele tale sunt incontrolabile, adauga cereale integrale la micul dejun sau la masa de pranz pentru echilibra zaharul din sange. Poti incerca si niste legume indulcite in mod natural: baby carrots, sfecla sau sucul verde pentru o alternativa dulce sanatoasa.
Fa-ti un alt cadou dulce. Poftele sunt influentate de gandurile si emotiile tale. Atunci cand visezi la zahar, ai putea simti de fapt nevoia de altceva dulce in viata ta - nu neaparat in stomac. Suna-ti un prieten, fa-ti o manichiura intr-o culoare stralucitoare sau iesi sa dansezi in locul tau preferat.