Fii constient de emotiile celuilalt si invata sa le administrezi atat pe ale tale, cat si pe ale lui! Atunci cand emotiile pun stapanire pe o negociere, situatia se poate schimba foarte brusc. Daca unul dintre negociatori simte niste emotii puternice care ii afecteaza abilitatea de a gandi strategic, ar trebui sa faca o pauza si sa revina cand sunt mai linistiti si cu mai multa energie. In general, ambele parti au emotiile lor, iar cu cat e miza mai mare, cu atat negocierile vor dura mai mult. De aceea, este foarte important sa actionati cu rabdare. Atunci cand incepi sa-ti controlezi emotiile, ajuta-l si pe interlocutorul tau, pentru a-i castiga increderea si a duce discutia intr-o directie avantajoasa.
Ascultatul activ poate lucra in avantajul tau! Cand te afli intr-o negociere, e foarte important ca interlocutorul tau sa se simta inteles si ascultat. Cea mai buna metoda este sa sa-i ceri parerea cu privire la ultimele sale afirmatii si sa intrebi daca ai inteles ce a vrut sa zica. Astfel, te obligi sa il asculti activ, in loc sa te gandesti la ce ai putea sa spui dupa ce termina. Daca partenerul tau de negociere simte ca este ascultat si inteles, procesul devine mai cursiv si se lasa barierele catre obtinerea unui acord.
Fii autentic! Daca esti cu adevarat autentic, iti vei da seama ca incercarea de a ascunde adevaratele bariere are negocierii nu va face nimic altceva decat sa complice lucrurile si mai mult. Ambele parti trebuie sa intelaga care este miza, iar confuzia nu ajuta cu nimic, ba chiar duce la neincredere. Daca esti deschis, direct si vorbesti sincer, il vei incuraja si pe celalalt sa faca acelasi lucru si astfel veti trece mai usor peste bariere, ajungand mai repede la un consens.
Tu ce alte metode ai mai folosit intr-o negociere?