In clipa in care ne dam seama ca anumite obiceiuri au potentialul de a ne aduce mai multe beneficii, renuntam cu usurinta la automatismele care nu ne fac bine si ajungem la un stil de viata mai echilibrat.
Pasul 1: Identifica obiceiul nesanatos! De cele mai multe ori, se intampla sa nu fim constienti de obiceiurile noastre, fie ca sunt bune sau rele. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa constientizam ce nu e bun pentru noi.
Pasul 2: Ia decizia, iar mai apoi angajamentul de a te schimba. De obicei, procrastinarea impiedica schimbarea unui obicei nesanatos. Cu cat amani momentul, mai ales cand vine vorba de sanatate, cu atat vei avea mai mult de suferit. Un angajament constient este necesar pentru a-ti pune rotile in miscare. Ia masuri acum!
Pasul 3: Ajuta-te prin tehnica vizualizarii si afirmarii. Aceste doua metode sunt foarte eficiente cand vine vorba de integrarea unor obiceuri noi in rutina ta. Vizualizarea te ajuta mult la nivel motivational, iar afirmarea iti conduce subconstientul in zona potrivita pentru stabilirea unui obicei nou.
Pasul 4: Gaseste metode sanatoase de a te recompensa. Ca sa minimizezi esecul si sa nu te mai intorci la vechile obiceiuri, rasplateste-te atunci cand faci ceva bun. Cumpara-ti o carte noua, du-te la un concert sau mergi cu prietenii la un film. Astfel, vei fi mai motivat sa renunti la tot ce nu e sanatos pentru tine.
In plus, cauta sprijin printre familie si prieteni. Cand cei dragi stiu ca vrei sa schimbi un obicei nesanatos, iti vor fi aproape si te vor ajuta sa-ti indeplinesti scopul!