Sigur ai auzit oameni spunand: “Ma simt de parca as fi dependent de zahar”. Si nu suna ca si cum ar fi cel mai groaznic lucru prin care ar putea trece cineva? Asta poate din pricina faptului ca, in zilele noastre, pierderea in greutate si detoxifierea sunt in centrul atentiei mai mult ca oricand. In timp ce este adevarat ca multe produse contin prea mult zahar pentru a fi sanatoase, consumul de zahar pare sa fi devenit un subiect controversat care are ca rezultat aparitia multor cure de detoxifiere si campanii media.
Mitul dependentei de zahar compara raspunsul creierului la zahar cu un raspuns similar care apare dupa consumul de substante interzise. Alimentele dulci activeaza sistemul de recompense al creierului care elibereaza un hormon numit dopamina, ca raspuns la un eveniment care aduce satisfactie organismului. Creierul primeste acest semnal si vrea sa repete comportamentul care a adus la eliberarea hormonului din nou, fie ca este vorba despre a consuma zahar sau substante care dau dependenta.
Ar trebui sa nu mai consumam zahar?
Exista cateva posibile explicatii pentru dependenta de zahar a anumitor persoane.
1. Eliberarea dopaminei. Acesta este modul prin care corpul nostru ne spune ca am facut ceva bun. In realitate, zaharul ne ofera carbohidratii si energia de care avem nevoie rapid. Corpului ii place asta – la urma urmei doar incearca sa te alimenteze pe tot parcursul zilei respective.
2. Este dovedit ca oamenii isi doresc lucrurile pe care le considera “interzise”. Atunci cand credem ca suntem dependenti de zahar, sansele de a crede ca zaharul este rau cresc. La vazul unei gogosi ne interzicem sa o mancam. Cumva, in momentul urmator ajungem sa ne creasca pofta, iar apoi ajungem sa o cumparam.
Deci, cum se poate depasi “dependenta” de zahar? Nutritionistii sugereaza sa renuntam sa privim zaharul ca pe un “fruct interzis”. Odata ce ne dam seama de acest aspect, e posibil sa si uitam ca ne e dor sa-l consumam in exces.