1. Somonul si alti pesti bogati in grasimi, precum sardinele sau macroul, sunt vedetele alimentelor benefice pentru sanatatea inimii. Acestia contin foarte multi acizi grasi omega-3, care scad riscul aritmiei sau artrosclerozei. Medicii nutritionisti recomanda consumul de somon sau peste gras de cel putin 2 ori pe saptamana.
2. Ovazul ajuta la scaderea colesterolului, fiind bogat in fibre solubile. El actioneaza ca un burete in tubul digestiv si absoarbe colosterolul pana la eliminarea lui din sistem. Este insa recomandat consumul de fulgi de ovaz naturali si nu ovaz instant, deoarece acesta are adaos de zahar. Alte alterative ar fi painea sau pastele, atata timp cat au in componenta cereale intregi.
3. Ciocolata neagra, mai exact cea cu un continut ridicat de cacao (70%), are flavonoide, denumite polifenoli, care ajuta la intretinerea tensiunii arteriale sau coagularea sangelui. Atentie insa! Ciocolata cu lapte sau alte dulciuri din comert care nu contin macar 60% cacao nu te vor ajuta la protejarea inimii.
4. Rosiile au un nivel ridicat de potasiu, benefic inimii. In plus, sunt o sursa de antioxidant licopen, care ajuta la eliminarea colesterolului „rau”, mentinand vasele de sange deschise si minimizand astfel posibilitatea atacurilor de inima. Unde mai pui ca pot intra cu usurinta intr-o dieta sanatoasa, fiind scazute in calorii si avand un nivel mic de zahar.
5. Legumele precum fasolea, lintea si mazarea sunt o sursa excelenta de proteine. Exista studii care ne-au dovedit ca oamenii care consuma legume de cel putin 4 ori pe saptamana au un risc de boli cardiace mai scazut cu aproximativ 22% decat cei care consuma mai putin de 1 data pe saptamana. Mai mult, ii ajuta pe diabetici sa isi controleze nivelul de zahar din sange, evitand astfel complicatiile precum bolile de inima.
Mananca sanatos, fa mai multa miscare si nu uita sa incluzi aceste produse in alimentatia ta pentru o inima bine intretinuta!